top of page

BLOGINI

  • Kalle Virtanen

Valtatietä 12 pitää parantaa koko pituudeltaan


Maamme merkittävimmät väylät kulkevat etelä-pohjois-suunnassa. Ihmisten ja materiaalin sujuvan liikkuvuuden vuoksi merkittävimpien väylien kunnosta ja kehittämisestä pitää huolehtia. Samalla emme saa kuitenkaan unohtaa poikittaisväyliä.

Kouvolasta Lahden kautta Raumalle kulkeva valtatie 12 on tärkeä yhteys idän ja lännen välillä. Kouvolan ja Tuuloksen välinen osuus tiestä kuuluu Euroopan unionin määrittelemään päätieverkkoon (TERN). Suomessa liikenne- ja viestintäministeriö on esittänyt koko tien sisällyttämistä runkotieverkkoon.

Parhaillaan valtatietä 12 parannetaan Lahden ohittavalla osuudella. Vaikka tien uusi osuus on nimetty ohikulkutieksi, se ei tarkoita, että tien tuomat hyödyt ohittavat Lahden. Tie tuo parantuvien kulkuominaisuuksiensa vuoksi lisää elinvoimaa Lahden seutukunnalle.

Valtatietä 12 parannetaan myös Iitin ja Kouvolan välillä. Parannuksen tavoitteena on liikenteen sujuvoittaminen ja turvallisuuden lisääminen.

Valtatien 12 liikenne on vilkasta. Ajoittain liikenne ruuhkautuu. Tiellä liikkuu henkilöautojen lisäksi runsaasti raskaita ajoneuvoja. Iittiin valmistuva moottoriurheilu- ja koulutuskeskus KymiRing tulee lisäämään tien liikennettä entisestään.


Lahdesta on Helsinkiin matkaa 100 kilometriä. Toinen voimakkaasti kehittyvä seutukunta Tampere sijaitsee Lahdesta 130 kilometrin päässä. Lahden sijainti kahden Suomen kehittymisen kannalta merkittävän seutukunnan puolivälissä luo Lahden seutukunnalle erinomaiset mahdollisuudet pärjätä tulevaisuudessa.


Valtatien 12 parantaminen ei saa jäädä nyt tehtävien töiden varaan, vaan tien parantamista pitää jatkaa niin, että se saavuttaa erityisesti pitkämatkaista liikennettä palvelevan valtakunnallisesti merkittävänä tieyhteyden tason. 


Valtatie 12 pitää mahdollistaa sujuva henkilö- ja tavaraliikenne länsirannikon satamiin sekä Kaakkois-Suomen raja-asemille ja niiden välillä. Toimiva tieyhteys piristää myös tienvarren asukkaiden ja yhteisöjen elämää.  

67 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Turvaa tulevaisuuteen

Kaksi vuotta kestänyt koronauutisointi on vaihtunut Ukrainan sodasta raportointiin. Moni suomalainen miettii ja murehtii tilanteen vaikutuksia omaan ja perheensä arkeen. Vaikka uutisvirta maailman eri

Comments


bottom of page